Co powinieneś wiedzieć przed zakupem ekogroszku?

Oto cztery rzeczy które powinieneś wiedzieć przed zakupem węgla…

1. Kupując opał warto zwrócić uwagę na wartość kaloryczną danego asortymentu ponieważ od niej uzależniona jest cena… im wyższa kaloryczność tym wyższa cena. W Polsce kopalnie oferują węgle
z przedziału 25-30 MJ/kg. Kupić więcej opału tańszego z niższą kalorycznością czy mniej ale lepszej jakości? Odpowiedź nie jest łatwa i zależy od naszych wymogów, jest to sprawa indywidualna.
W większości przypadków niska kaloryczność węgla to utrudnione rozpalanie, większa ilość popiołu
i co za tym idzie większa ilość pracy, częstsze schodzenie do pieca aby dołożyć i kontrolować proces spalania a także krótszy czas palenia. Z kolei węgiel o kaloryczność 30MJ/kg potrzebuje dużej ilości powietrza i nie w każdym piecu można wykorzystać drzemiący w nim potencjał. W piecach domowych najlepiej sprawdza się kaloryczność z przedziału 26-28 MJ/kg.

2. Ostatnimi czasie można natknąć się na opisy parametrów opału (głównie workowanego ekogroszku) w których podaje się ciepło spalania. Wartość ta jest zawsze wyższa od wartości opałowej danego produktu dlatego wygląda atrakcyjniej. Drogi Kliencie – nie daj się oszukać, pytajmy o kaloryczność #pewnywegiel

3. Na składach można spotkać rozmaite typy węgla o różnych właściwościach i różnym ich stopniu opłacalności:

Węgiel z Polski to najczęściej węgiel kamienny o różnej jakości. Jeśli jest to rzeczywiście uczciwy polski węgiel, najgorsze co może się wydarzyć, to duża zawartość kamienia lub duża spiekalność. Praktycznie zawsze jednak będzie to w miarę porządny węgiel kamienny o wartości opałowej 25-30MJ/kg. Węgiel z Czech nazywany jest młodym węglem. To coś z pomiędzy węglem brunatnym a kamiennym, bliżej mu jednak do brunatnego. Ze względu na niską wartość opałową i wysoką zawartość wody. Pomimo słabych parametrów, znajduje swoich amatorów(często nie świadomych) ze względu na niską cenę.
Po wyschnięciu ma kolor brunatno ciemny. Kaloryczność ok 22MJ/kg. Węgiel zza wschodniej granicy przeważnie jest tańszy od polskiego, jednak jakiej jakości paliwo się dostanie trudno przewidzieć. Ostatnio było głośno o znanych firmach sprowadzających ten towar
i nieuczciwym procederom temu towarzyszącym. Bywa podobny wizualnie do polskich węgli. Najczęściej trafiają do nas kaloryczności do 23 MJ/kg.

4. Jak rozpoznać dobry węgiel?

Nie da się ocenić jakości węgla bez próby jego spalania. Dość istotne jest by był on jednak prawdziwie czarny i świecący co dobrze jest widać po opłukaniu przez deszcz i pozostawieniu na słońcu